En angstlidelse er ikke kronisk eller noe du «må lære deg å leve med». I behandling går vi rett til kjernen av problemet og jobber med konkrete teknikker og oppgaver.
Vi skiller oss fra andre klinikker ved at alle våre psykologer har videreutdanning i og lang erfaring med angstbehandling. Enhver angsttilstand er unik og vi skreddersyr behandlingen slik at du skal mestre din angst og uro. Vi hjelper deg med å ta tilbake styringen i livet ditt.
Det er vanlig å skille mellom psykiske vansker og en lidelse. De fleste vil kunne kjenne seg igjen i et eller flere symptomer på angst, kanskje fra et engangstilfelle eller over en lengre periode. Dersom angsten gjør at du ikke lenger fungerer som tidligere, eller at du føler det går ut over livskvaliteten din, begynner vi å snakke om en angstlidelse.
Sosial fobi Sterk frykt for å bli negativt oppfattet eller vurdert av andre. Trang til å unngå ulike sosiale settinger.
Generalisert angst Også kalt bekymringsangst, hvor man hele tiden bekymrer seg og tenker verste-tilfelle-tanker. Stadig uro og fysiske plager er vanlig.
Panikklidelse Å bli rammet av overveldende frykt, ofte helt uten forvarsel. For noen kan følelsen bli så overveldende at man tror man skal dø (F.eks. er i ferd med å få hjerteinfarkt).
Spesifikke fobier Intens og ofte overdreven frykt for spesifikke situasjoner, gjenstander, eller dyr (F.eks. hundefobi, flyskrekk, høydeskrekk, bakteriefobi, osv).
Mange som strever med angst, har også andre plager. En vanlig tilleggsdiagnose til angst er depresjon, noe som er naturlig, da mange med angst er fortvilet over sin situasjon og kjenner at livet blir begrenset. Det er heller ikke uvanlig at man får angst som en tilleggsvanske til en primær depresjon. Noen har også relasjonelle vansker eller lav selvfølelse, eller de har med seg belastende erfaringer fra tidligere. Dette har vi lang erfaring med, og vi har høy kompetanse på behandling av andre diagnoser og tilstander enn kun angst.
Henvisningsprosess psykisk helsevern
KONTAKT DIN FASTLEGE
Ta kontakt med din fastlege/psykolog for time.
HENVISNING TIL DPS
Din fastlege/psykolog sender søknad om rett til døgnbehandling til din lokale DPS.
VURDERING
Din lokale DPS vurderer hvorvidt du har rett på døgnopphold.
INNVILGET DØGNOPPHOLD
Dersom du får innvilget døgnopphold har du rett til å velge og gjennomføre din behandling på WeCare gjennom Fritt behandlingsvalg.
Fra 1. Januar 2023 er Fritt behandlingsvalg avviklet, fra denne dato må man bruke sin helse/behandlingsforsikring eller betale privat.
WeCare er HELFO godkjent innen psykisk helsevern og rus, og går inn under Fritt Behandlingsvalg.
Individualterapi
Fast behandler (psykolog/psykologspesialist)
Ukentlige samtaler med behandler
Behandlingsplan
Behandlingsforløpet evalueres hver 14. dag, iht. pakkeforløpet
Evidensbaserte metoder, som aksept- og forpliktelsesterapi (ACT), kognitiv atferdsterapi og emosjonsfokusert terapi
Gruppeterapi
ACT-gruppen
Ledes av en psykolog
8-10 deltagere
Går over 6 uker, med to gruppemøter per uke
Psykoedukativ gruppe
Oppgavebasert
Traumestabiliserende gruppe
Ledes av psykolog
Ca. 8. deltagere
Går over 8 uker, med to gruppemøter per uke
Psykoedukativ gruppe som er ment å være stabiliserende for traumepasienter
Baserer seg på «tilbake til nåtid» utarbeidet av Modum Bad
Gestaltgruppe
Ledes av en gestaltterapeut
Ca. 8-10 deltagere
Går kontinuerlig med to gruppemøter per uke
Prosessorientert gruppe
Gestaltterapi er en form for psykoterapi og forholder seg til det som skjer «her og nå»
Gestaltterapi legger stor vekt på egenansvar, og har utviklet metoder for å bevisstgjøre mennesker på egne følelser, reaksjoner og handlinger slik at de tydeligere kan erkjenne og se seg selv og sine valg
Vi jobber tverrfaglig med våre pasienter og ønsker å se hele mennesket. Alle pasienter får tilbud om individuell behandling av psykiater, psykolog, psykologspesialist eller gestaltterapeut.