Kols er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene. Det er en alvorlig lungesykdom med varig nedsatt lungefunksjon.
Kols er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene. Det er en alvorlig lungesykdom med varig nedsatt lungefunksjon.
Kols er en kronisk betennelsesreaksjon som skader bronkiene og vevet i lungene. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket.
Røyking er den vanligste årsaken til kols. Risikoen øker med økende tobakksforbruk og antall røykeår. Over 80 prosent av de som har kols røyker eller har røkt.
Langvarig røyking setter i gang en betennelsesprosess som skader slimhinnen i luftveiene. Dette resulterer i bindevevsdannelse og innsnevringer av luftveiene.
Andre årsaker til kols kan være:
luftforurensning i arbeidsmiljøet fra støv, røyk, gass og damp (Yrkesrelatert kols) astma i barnealder hyppige luftveisinfeksjoner i ung alder kan bidra til at sykdommen utvikler seg arvelige faktorer spiller også inn og gir større eller mindre disposisjon for å utvikle sykdommen
En arvelig betinget enzymmangel, alfa 1-atrypsinmangel, kan føre til ødeleggelse av de små luftblærene (emfysem), sviktende lungefunksjon og kols.
Eksponering for mye støv og røyk fører til at skadene utvikler seg raskere. Denne typen kols utgjør ca. 1 prosent av alle tilfellene. Denne formen for kols viser seg ofte i yngre alder enn det som ellers er vanlig for kols.
Henvisningsprosess psykisk helsevern
KONTAKT DIN FASTLEGE
Ta kontakt med din fastlege/psykolog for time.
HENVISNING TIL DPS
Din fastlege/psykolog sender søknad om rett til døgnbehandling til din lokale DPS.
VURDERING
Din lokale DPS vurderer hvorvidt du har rett på døgnopphold.
INNVILGET DØGNOPPHOLD
Dersom du får innvilget døgnopphold har du rett til å velge og gjennomføre din behandling på WeCare gjennom Fritt behandlingsvalg.
Fra 1. Januar 2023 er Fritt behandlingsvalg avviklet, fra denne dato må man bruke sin helse/behandlingsforsikring eller betale privat.
WeCare er HELFO godkjent innen psykisk helsevern og rus, og går inn under Fritt Behandlingsvalg.
Individualterapi
Fast behandler (psykolog/psykologspesialist)
Ukentlige samtaler med behandler
Behandlingsplan
Behandlingsforløpet evalueres hver 14. dag, iht. pakkeforløpet
Evidensbaserte metoder, som aksept- og forpliktelsesterapi (ACT), kognitiv atferdsterapi og emosjonsfokusert terapi
Gruppeterapi
ACT-gruppen
Ledes av en psykolog
8-10 deltagere
Går over 6 uker, med to gruppemøter per uke
Psykoedukativ gruppe
Oppgavebasert
Traumestabiliserende gruppe
Ledes av psykolog
Ca. 8. deltagere
Går over 8 uker, med to gruppemøter per uke
Psykoedukativ gruppe som er ment å være stabiliserende for traumepasienter
Baserer seg på «tilbake til nåtid» utarbeidet av Modum Bad
Gestaltgruppe
Ledes av en gestaltterapeut
Ca. 8-10 deltagere
Går kontinuerlig med to gruppemøter per uke
Prosessorientert gruppe
Gestaltterapi er en form for psykoterapi og forholder seg til det som skjer «her og nå»
Gestaltterapi legger stor vekt på egenansvar, og har utviklet metoder for å bevisstgjøre mennesker på egne følelser, reaksjoner og handlinger slik at de tydeligere kan erkjenne og se seg selv og sine valg
Vi jobber tverrfaglig med våre pasienter og ønsker å se hele mennesket. Alle pasienter får tilbud om individuell behandling av psykiater, psykolog, psykologspesialist eller gestaltterapeut.